giovedì 18 agosto 2016



Hi people, one of the most interesting wine pairing I want to talk to you is foie gras and sweet wine. Since I work in France at Chateau Eza our chef made a terrine of foie gras with slices of patanegra iberian porc, blueberries jelly and beetroot compôte so I decided to choose a sweet red wine from Banylus Grand Cru appellation which is Roussillon region made of Grenache and Syrah majority and then fortified such as a porto from single vineyard "La serra " vintage 2007 to be served a bit chilled. I choose it because the wine has a little nutty notes with hint of dried figs amd plums, and a very little spicy notes of cinnamon with a good body showing its 15° of abv, and is marring very nice with the fatty character of  foie gras but as well the nutty taste from pata negra those iberian porc tipically eating mostly nuts, and the little acidity from beetroot and blueberries notes from the jelly, a really unusual pairing but at least very well enjoyed from our guests! Take note!



Ciao a tutti oggi vi parlo di un piatto tipico francese il foie gras che ho deciso da servire con un vino dolce rosso leggermente fresco prodotto nella regione di roussillon nel sud del paese, il vino di chiama Banylus vigneto "la serra " 2007 grand cru prodotto da uve grenache e syrah in maggioranza e poi fortificato come un porto! L ho scelto perchè trovo che in bocca il vino ha dei sentori di noccioline tostate o frutta secca, prugna o fichi, e poi una buona nota alcolica ed il piatto è appunto una terrina fredda di fegato grasso servito con patanegra (razza di maiale iberico che si nutre perlopiù di fogliame e noci)  composta di cavolo rosso e gelatina di mirtilli, e quindi il tutto trova un ottimo connubio aromatico e dal finale leggermente speziato. È interesante quanto inusuale servire un vino dolce rosso con un antipasto ma i due elementi si completano a vicenda nella fase degustativa, e quindi ho deciso di proporlo! Prendete nota!

1 commento:

  1. Molto interessante, immagino l'esplosione in bocca, all'assaggio delle due componenti.

    Dobbiamo provare!!
    Nando

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