sabato 4 agosto 2018

Portugal, a rising star to watch it out 😃 !



Hi winelovers,

have you ever thought Portugal would make such incredible, refined white wines?

Well, I came across this producer, Luis Seabra who worked for many years in a world famous winery in Oporto, and he bought his own vineyard after a while producing some world class refined Portuguese wine, made from indigenous Portuguese grapes such us Rabigato,  Codega, Gouveio, Viosinho and Donzelinho branco, and inspired by the finesse of Burgundy white wines, made in Portugal.

A shy light stone fruit on the nose, nectarine, little waxy or buttery nose, ad more deep in  mouth with balanced acidity/power that end up with a cremy aftertaste, an incredibly sexy Portuguise wine.

Food wise, I think a  Sole meuniere or a light meat ( veal) with mushrooms and butter vegetables would be a stunning pairing!

cheers

Ciao winelovers

adesso vi racconto di un paese che produce vini straordinari, ma ancora estremamente sottovalutati:
 il Portogallo.

Dopo averne assaggiati parecchi, mi sono imbattuto in questo vino bianco prodotto da Luis Seabra nella valle di Douro, lui dopo aver lavorato per delle aziende di reputazione mondiale in Porto, ha comperato un paio di vigneti in Douro e produce questo Xisto cru rigorosamente da uve bianche portoghesi come Rabigato,  Codega, Gouveio, Viosinho and Donzelinho branco e che si inspira alla delicatezza dei bianchi di Borgogna.

Si apre timidamente al naso con sentori di frutta a polpa bianca, come pesca bianca o albicocca, leggero naso di burro fondente e con una suntuosa acidita'/freschezza che avvolge in un finale cremoso e irresistibile, una vera goduria.

Da bere esclusivamente con cibi di leggera preparazione come una sogliola meuniere o una carne bianca con funghi saltati al burro e verudrine scottate.

Una vera rivelazione!

Cheers













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