domenica 11 marzo 2018

Sake tasting @rawwine fair in London


Hello winelover

 monday the 12th March I went with 2 colleagues of mine in London at rawwine fair which is a big wine fair (3rd edition) with wines from organic and biodynamic provenience from all over the world.


I tasted different wine producer, some good some not sure about the quality, but I discover myself appreaciating Sake, which I never tasted in my life! Sake is a japanese rice based spirits, dry or sweet or sparkling and some were flavoured with plums or yuzu (an asian citrus fruit) which I got inspiration for a food pairing. Main flavor you get in sake are marzipan, almond, yeasty but taste is more delicate and light fruity like litchis character. Always had in mind for some reason that sake was a strong spirit but is actually a delicate soft texture drink.

could be a pre dinner drink or served with sweet sour flavour dishes.

Actually, that was such an ispiring, discovery tasting.

Cheers

Salve wine lover

questa settimana sono stato ad un evento interessante a Londra che si chiama rawwine dove tantissimi produttori europei e non rappresentano i loro vini di provenienza biologica o biodinamica.

 Oltre alla qualità dei vini che a volte può essere discutibile o meno, ho degustato dei sake, che sono dei distillati di riso giapponesi aromatizzati o meno dipende dallo stile, che mi ha aperto la mente a poterli inserire nel menu degustazione del ristorante dove lavoro, avendo la possibilità di proporre qualcosa di originale e unico.

Ne ho assaggiato diversi tipi, da quelli aromatizzati allo yuzu o alle prugne, ed tra i profumi principali che ho riconosciuto c'erano sentori di marzapane, polvere di mandorle, lievito, ma al gusto più delicato con note di litchi e sopratutto basso in gradazione alcolica.

Per una qualche ragione ho sempre pensato che il sake era una bevanda dal gusto forte, ma ieri mi sono ricreduto sulla qualità del distillato.

Una bella scoperta da cui prendere inspirazione sicuramente.

Alla prossima!

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